top of page
Sus

Informații utile

Uniunea Europeană
Uniunea Europeana
steagul ue
statele membre
Istoric
Anii 50 – Începuturile cooperării

Uniunea Europeană a fost creată în urmă celui de al Doilea Război Mondial, cu scopul de a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de ţări vecine. Începând cu anul 1950, ţările europene încep să se unească din punct de vedere politic şi economic, cele şase state fondatoare fiind Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. Prima din aceste încercări de a-i uni pe europeni a fost Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, care a fost declarată drept „primul pas către o Europă federală”. În 1957, șase state au semnat Tratatul de la Roma, ce intră în vigoare în 1958, care extinde cooperarea anterioară din cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și creează Comunitatea Economică Europeană, înființând o uniune vamală și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice pentru cooperarea în dezvoltarea energiei nucleare. 

Anii 1970-1980 – Extinderea Comunităţii Europene

În 1973, Comunitățile s-au lărgit prin includerea Danemarcei, Irlandei și a Marii Britanii. În 1979, pentru prima dată membrii Parlamentului European sunt aleşi de cetăţenii europeni prin vot direct. Înainte, aceştia erau delegaţi de parlamentele naţionale.

Grecia a aderat în 1981, iar Portugalia și Spania în 1986. În 1985, Acordul de la Schengen a dus la spațiul fără controale vamale între cele mai multe state membre și câteva state non-membre. În 1986, steagul european a început să fie folosit de Comunități iar Actul Unic European a fost semnat.

Anii 1990- 2010 – Înfiinţarea Uniunii Europene, extinderi şi provocări 

Uniunea Europeană a fost înființată formal când Tratatul de la Maastricht a intrat în vigoare, pe 1 noiembrie 1993, iar în 1995 Austria, Finlanda și Suedia au aderat la nou înființata UE. În 2002, bancnotele și monedele euro au înlocuit monedele naționale din 12 state membre. De atunci, Zona Euro a crescut la 17 state. Ţările din UE îşi intensifică cooperarea în lupta împotriva criminalităţii. Diviziunile politice dintre estul şi vestul Europei sunt, în sfârţit, înlăturate, odată cu aderarea la UE, în 2004, a nu mai puţin de 10 noi ţări,(Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia) urmate de încă două în 2007 (România și Bulgaria). O criză financiară lovește economia mondială în septembrie 2008, ceea ce determină o mai strânsă cooperare economică între ţările UE. Tratatul de la Lisabona este ratificat de toate statele membre ale UE, înainte de a intra în vigoare, la 1 decembrie 2009. Acesta îi conferă Uniunii Europene instituţii moderne şi metode de lucru mai eficiente.

 

State membre

Numărul de state membre ale Uniunii a crescut de la cele șase state fondatoare (Belgia, Franța, Germania (de Vest), Italia,Luxembourg și Olanda) la actualul număr de 28 de state membre după aderarea Croaţiei, la 1 iulie 2013. (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republică Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Ungaria ) .

În prezent sunt cinci state candidate oficial : Islanda, Macedonia ,  Muntenegru , Turcia  și Serbia . Iar Albania și Bosnia și Herțegovina sunt de asemenea recunoscute ca potențiale candidate.

 

Modul de organizare 

Uniunea Europeană are șapte instituții: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Consiliul European, Banca Centrală Europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene și Curtea Europeană de Conturi. 

Parlamentul European

Împreună cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. 

Are puterea bugetară și decide aprobarea sau respingerea bugetului general al UE.

Exercită supravegherea democratică asupra tuturor instituțiilor UE.

Decide asupra proiectelor de directive și regulamente ale UE

Ratifică tratatele negociate de Comisie și Consiliu.

Consiliul European

Este format din liderii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii, Președintele Comisiei Europene și Președintele Consiliului European.

Este organismul strategic al Uniunii (cel care rezolva crizele), acționând ca o președinție colectivă a UE.

Consiliul Uniunii Europene

Este un organism parte a legislativului Uniunii Europene reprezentând guvernele statelor membre

Imparte alături de Parlamentul European puterea bugetară

Asigură coordonarea politicilor economice și sociale și stabilește liniile generale pentru Politica Comună pentru Afaceri Externe și de Securitate

Incheie acorduri internaționale

Comisia Europeană

Este organul executiv al Uniunii Europene. Comisia este responsabilă pentru întocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor și apărarea tratatelor Uniunii precum și coordonarea activităților curente ale Uniunii.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Este organul juridic al Comunităților Europene.

Asigură interpretării uniforme a legislației europene.

Curtea Europeană a Auditorilor

Verifică folosirea corectă a veniturilor și cheltuielilor instituțiilor UE

Banca Centrală Europeană

Formează alături de băncile centrale naționale Sistemul European al Băncilor Centrale și astfel decide politica monetară a zonei Euro.

Asigură stabilitatea prețurilor în zona euro prin controlarea fluxului de bani

Parlamentul European
Parlamentul European
parlamentul european
parlamentul european

Parlamentul European este instituția europeană cu puteri legislative și al cărei președinte este, în momentul de față, Martin Schulz.

Parlamentul European  are 3 sedii, la Bruxelles, Strasbourg si Luxemburg, însă reuniunile Parlamentului, cunoscute și ca “ședințe plenare”, au loc doar la Bruxelles și Strasbourg, în timp ce Secretariatul General se află la Luxemburg.

În ceea ce privește componența PE, numărul parlamentarilor care reprezintă o țară este direct proporțional cu numărul de locuitori din țara respectivă. Totuși,conform legilor actuale,  o țara nu poate avea mai puțin de 6 sau mai mult de 96 de reprezentanți. Acești reprezentanți sunt aleși o dată la 5 ani de către cetațenii europeni, prin vot direct.

Principalele roluri ale PE sunt îndeplinite  cu ajutorul  Consiliului UE(guvernele naționale).

1. Dezbaterea și adoptarea legilor;

Când vine vorba despre acest rol, PE lucrează împreună cu Consiliul la alegerea și adoptarea celor mai bune conținuturi ale actelor legislative. Astfel, în urma acestui proces, cunoscut și sub numele de “procedură legislativă ordinară”,  trebuie luate decizii benefice pentru toată lumea.

Totodată, nicio țară nu poate deveni membru al Uniunii Europene fără acordul PE.

2. Supravegherea altor instituții din Europa(în principal Comisia), pentru a se asigura de funcționarea lor democratică;

O comisie e alcatuită din 28 de membri, câte un membru pentru fiecare stat al UE.

În caz că PE nu este de acord cu:

-unul din membrii unei comisii nou formate, acesta poate respinge întreaga echipă;

-niciunul din membrii comisiei, acesta  poate solicita o “moțiune de cenzură”, adică demisia întregii echipe;

Din câte se observă, PE are un control decisiv asupra alcătuirii Comisiei și nu numai;  examinează rapoartele realizate de aceasta și păstreaza o legătură strânsă cu fiecare membru.

3. Dezbaterea și adoptarea bugetului UE;

Așa cum am stabilit mai devreme, PE realizează și această funcție alături de Consiliul UE.

Modul în care este cheltuit întreg bugetul UE este atent supravegheat de o comisie care aparține Parlamentului, iar la finalul fiecărui an, Parlamentul se îngrijește de corectitudinea de care a trebuit să dea dovadă acea comisie. Dacă nu este mulțumit de comisie, PE ia măsurile corespunzătoare.

 

Euroscola
Euroscola
euroscola

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA este dedicat elevilor de liceu din toată țara ,  pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la extinderea Uniunii Europene. 

 

În acest an , elevii sunt  invitați să simuleze activitățile legate de adoptarea unei rezoluții în Parlamentul European, în cadrul procedurii legislative ordinare (codecizie).  Simularea va porni de la o propunere legislativă iniţiată de Comisia Europeană, Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Împreună pentru tinerii Europei. Apel la acțiune pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor care va fi discutată la nivelul comisiei parlamentare permanente Ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, urmând să se încheie cu adoptarea sau respingerea acesteia în plenul Parlamentului. 

 

În cadrul prezentului concurs, elevii vor avea urmatoarele obiective : să dobândească noi informații despre insitutiile europene și rolul Parlamentului European în procesul decizional al Uniunii Europene; vor simula rolul de membri ai Parlamentului cu scopul de ai responsabiliza , vor informa alți tineri despre necesitatea de a participa la alegerea reprezentanților români în Parlamentul European și își vor dezvoltă abilități de comunicare și de lucru în echipă. 

 

La Zilele Euroscola de la Strasbourg în anul 2015, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri la concursul național Euroscola în anul 2014 şi care nu au mai participat la nici o sesiune a evenimentului Zilele Euroscola în anul 2014. Numărul echipelor clasate pe primele locuri este dat de numărul sesiunilor planificate în cadrul evenimentului Zilelor Euroscola organizat la Strasbourg în cursul anului 2015.

Echipa
bottom of page