top of page
sus

Află mai multe

Cauzele șomajului în rândul tinerilor
Info

1 din 5 tineri nu are loc de muncă, deși își caută unul. Șomajul în rândul tinerilor este de circa 2 ori mai mare decăt media UE pentru toate categoriile de vârstă. Dar DE CE?

 

Câteva dintre problemele acestora ar fi:

1.Experiența: Tinerii nu fac, în general, voluntariat; nu lucrează în echipă; nu se pot adapta ușor unui mediu de muncă. De aceea, angajatorii îi preferă pe cei care au mai lucrat la diferite companii înainte, pe posturi similare (vezi fotografia a 2-a).

2.Nehotărârea: Potrivit rezultatelor chestionarelor făcute la toate clasele de liceu din Colegiul Național Emil Racoviță Iași, aproximativ JUMĂTATE din elevi nu știu încă ce se vor face când "vor fi mari".

3.Educația din școală: În sistemul de învățământ actual, deprinzi cunoștințe preponderent teoretice, practica fiind pusă, în cel mai bun caz, pe planul al 2-lea. Astfel, tinerii nu sunt pregătiți să se confrunte cu un mediu care are anumite cerințe specifice de la ei.

4.Orientarea profesională: Foarte mulți tineri își doresc să fie absolvenți de facultate. Aceștia se îndreaptă preponderent spre facultăți ce sunt supraaglomerate și care nu oferă șanse reale de angajare. România se confruntă, și pe fondul scandalurilor cu "fabricile de diplome", cu un număr foarte mic de elevi care se îndreaptă spre școlile profesionale, astfel că în piața muncii este raportată o lipsă de astfel de muncitori.

 

Tu ce crezi despre aceasta situație? Știi ce a facut UE pentru a rezolva aceste probleme? Tu ce crezi că trebuie schimbat?

 

Informează-te! Implică-te!

 

Află mai multe despre problema șomajului în rândul tinerilor!

Procedura legislativă ordinară

Scurt istoric

Procedura legislativă ordinară a fost introdusă sub denumirea de “codecizie” prin Tratatul de la Maastricht (1992), apoi simplificată și eficientizată prin Tratatul de la Amsterdam (1999).

 

Cele mai importante schimbări au survenit în urma Tratatului de la Lisabona (2007). La data semnării acestuia Uniunea Europeana număra deja 28 de state membre și unanimitatea necesară trecerii unei legi devenise foarte greu de atins, motiv pentru care a fost extins votul cu majoritate calificata. De asemenea, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene capătă importanță egală în procesul decizional. Schimbarea este cu atat mai importantă având în vedere că Parlamentul European este singura instituție din UE aleasă direct de cetățeni.

 

În prezent, procedură legislativă ordinară este cea mai utilizată în sistemului decizional UE.

 

Inițiativa legislativă

Comisia Europeană este singură instituție din UE care poate face o propunere legislativă. Dar inițiativa pentru această propunere poate aparține ei, altor instituții din uniune (Consiliul European, Parlamentul, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții, Curtea de Justiție), minim unui sfert din statele membre UE sau chiar cetățenilor. 

 

Procesul propriu-zis

 

Propunerea legislativă

Comisia Europeana prezintă propunerea legislativă simultan Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene. O pune la dispoziție și parlamentelor Statelor Membre, care au un termen de 8 săptămâni să sesizeze dacă este încălcat principiul subsidiarității – adică dacă Uniunea Europeana intervine într-o chestiune ce poate fi reglementată eficient de Statele Membre, fără implicarea acesteia.

 

Prima lectură în Parlamentul

Este ales un raportor, sarcina sa fiind să întocmească un raport cu amendamentele aduse textului legislativ. Raportul este dezbătut, amendat și votat în plen, textul final fiind trimis Consiliului.

 

Prima lectura în Consiliul

Consiliul analizează propunerea Parlamentului. Daca este de acord, propunerea este adoptată, iar daca nu, este trimisă înapoi Parlamentului împreună cu poziția Consiliului și o explicație.

 

A doua lectură în Parlament

Daca Parlamentul aprobă poziția Consiliului sau nu poate lua o decizie în timpul alocat actul legislativ este adoptat. Daca respinge poziția, atunci actul nu intră în vigoare și întreaga procedură se încheie. Există și posibilitatea de a propune amendamente, caz în care propunerea este retrimisă Consiliului pentru a doua lectură.

 

A doua lectură în Consiliu

Proiectul de lege este adoptat doar dacă toate amendamentele sunt aprobate de Consiliu, altfel este convocat comitetul de conciliere.

 

Concilierea

Comitetul de conciliere este compus dintr-un număr egal de membri din Parlament și din Consiliu. Sarcina sa este să elaboreze un text acceptabil pentru ambele instituții pornind de la pozițiile acestora. Procedura se încheie dacă nu se poate ajunge la un consens, iar dacă se reușește se trece la a treia lectură a documentului.

 

A treia lectură în Parlament și în Consiliu

În acest stadiu textul nu mai poate fi modificat și este adoptat doar daca primește aprobarea ambelor instituții.

După aprobare, textul final al propunerii legislative este publicat în Monitorul Oficial. Acesta cuprinde obiectivele ce trebuie atinse de statele membre ale UE, dar permite guvernelor naționale sa decidă singure asupra modificărilor ce trebuie aduse legislației pentru a atigne aceste obiective. 

 

Garanția pentru tineret
Erasmus
Ce este?

Garanția pentru tineret este o nouă inițiativă care urmărește să combată șomajul în rândul tinerilor, asigurându-se că orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani – indiferent dacă s-a înregistrat sau nu ca șomer – primește o ofertă de calitate, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă.

Oferta trebuie să constea într-un contract de muncă, ucenicie sau stagiu ori dintr-un curs de formare continua și să fie adaptată la nevoile și la situația fiecăruia.

Astfel, în termen de patru luni, după ce un tânăr a absolvit o formă de învăţământ, să i se găsească o formă de ocupare: fie să continue studiile, fie să participe la cursuri de recalificare, fie să fie angajaţi. În acest fel se încearcă reducerea posibilităţilor ca tinerii să devină şomeri de lungă durată.

Programul "Garanţia pentru tineri", a fost aplicat din ianuarie 2014 şi are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul întregii Uniuni Europene.

 

Implementare

Crearea și implementarea sistemului de garanție pentru tineret necesită o strânsă colaborare între principalii factori implicați: autorități publice, servicii de ocupare a forței de muncă, consilieri de orientare în carieră, instituții de învățământ și formare, servicii de asistență pentru tineret, întreprinderi, angajatori, sindicate, etc.

Intervenția și activarea rapidă sunt esențiale. În multe cazuri sunt necesare reforme, cum ar fi îmbunătățirea sistemelor de educație și formare profesională.

În prezent, țările UE pregătesc planuri naționale de punere în aplicare a garanției pentru tineret. Comisia Europeană le ajută să elaboreze planurile și să implementeze sistemul cât mai rapid posibil.

 

Aplicare și impact

Statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit la Helsinki ca să evalueze punerea în aplicare a garanţiei pentru tineret în Finlanda. Reuniunea este parte a programului de învăţare reciproca al Comisiei Europene şi a oferit unui numar de 13 state membre ale UE (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia si Suedia) oportunitatea de a învăţa din experienţa finlandeza pentru punerea în practica a Garanţiei pentru tineret.

Finlanda a dezvoltat un sistem complex de garanție pentru tineret. Potrivit unei evaluări Eurofound, în 2011, 83,5% din tinerii aflați în căutarea unui loc de munca  au reușit să îl obțină cu ajutorul unei oferte pe care au primit-o în termen de 3 luni de la înregistrarea ca șomeri. 

 

Programul Erasmus (European Community Action Scheme for the Mobility of University Students) este un program de schimb de studenți al Uniunii Europene înființat în 1987.Erasmus +, sau Erasmus Plus, este noul program care combină toate schemele actuale ale UE pentru educație , formare, tineret și sport, care a început în ianuarie 2014.

 

Istoric Erasmus 

Până la momentul în care ERASMUS a fost adoptat în iunie 1987, Comisia Europeană a sprijinit schimburile de studenți pilot de 6 ani. Acesta a propus inițial Programului Erasmus la începutul anului 1986, dar reacția din statele membre de atunci a variat: cei cu programe de schimb substanțiale ale lor (în principal Franța, Germania și Regatul Unit) au fost in general ostile; restul țărilor au fost in general in favoarea. Schimburile între statele membre și Comisia Europeană s-au deteriorat, iar acesta din urmă a retras propunerea la începutul anului 1987 pentru a protesta împotriva insuficiența bugetului trienal propus de unele state membre. Cu toate acestea, AEGEE, Asociația des États Généraux des étudiants de l'Europe, convins președintele francez François Mitterrand a sprijini finanțarea pentru programul Erasmus. În următoarele câteva luni, un compromis a fost elaborat cu o majoritate de state membre, iar Programul a fost adoptat cu o majoritate simplă, în iunie 1987.

 

Prezent 

În ultimii douăzeci de ani, peste două milioane de studenți au beneficiat de burse Erasmus, iar Comisia Europeană își propune să ajungă la un total de 3 milioane până în 2014. Studenții care se alătură studiului programului Erasmus fac un stagiu de o perioadă de cel puțin 3 luni la un an academic într-o altă țară europeană. Garanțiile Programul Erasmus că perioada petrecută în străinătate este recunoscută de către universitatea lor atunci când se întorc, atâta timp cât ele respectă de termeni au fost de acord în prealabil.O parte principală a programului este că elevii nu plătesc taxe suplimentare de școlarizare la universitatea pe care o vizitează. Studenții pot aplica, de asemenea, pentru o bursă Erasmus pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor suplimentare de peste hotare. Elevii cu dizabilități pot aplica pentru un subvenție pentru acoperirea cheltuielilor extraordinare.

 

Programul promovează nu numai învățarea și înțelegerea țării gazdă, dar, de asemenea, un sentiment al comunității în rândul studenților din diferite țări. Experiența Erasmus este considerată atât un timp pentru învățare, precum și o șansă de a socializa.

Erasmus+

 

Descriere

Erasmus +  este noul program de finanţare al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport. Acesta este construit după bine-cunoscutul program Erasmus.

Între aceşti piloni, Erasmus+ oferă, în plus, sprijin pentru sport. 

Obiectivul principal al programului Erasmus Plus este acela de a îmbunătăți şansele de angajare ale tinerilor prin dobândirea de competențe suplimentare apreciate de angajatori, precum și îmbunătățirea competențelor lingvistice. 

 

În cadrul acestui proiect, două milioane de studenţi din învăţământul superior vor avea posibilitatea să studieze sau să urmeze cursuri de formare în străinătate, iar 800.000 de profesori, formatori, membri ai personalului didactic şi animatori pentru tineret vor putea să predea sau sau să facă cursuri de formare în străinătate. De asemenea, studenţii masteranzi care urmează un ciclu complet de studii în altă ţară vor beneficia de garanţii pentru împrumuturi, alţi studenti vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat, iar alţii vor putea desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate sau vor putea participa la programe de schimb de experienţă pentru tineret.

 
Buget

Bugetul este de 14,7 miliarde de euro in 7 ani şi ia în considerare estimările privind inflaţia în viitor.

Context.

În Europa există peste două milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăţi în a recruta personal cu competenţele necesare.

 

Unde se situează România în acest proiect?

România a primit în acest an 52 milioane euro în cadrul Erasmus+. De asemenea, s-au acordat burse pentru 120.000 de români, care ar vrea să studieze sau să urmeze cursuri de formare ori voluntariat în străinătate.

 

Impact

Androulla Vassiliou (comisar european) a precizat că acest program a schimbat deja viaţa a trei milioane de oameni. „Pentru tineri este nevoie de suport adecvat în funcţie de nevoile lor specifice. Mobilitatea rămane «sufletul» programului, pentru că Erasmus + este o fereastră către lume şi, în special, către ţările din jur. Chiar dacă mobilitatea nu poate rezolva toate problemele, reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea competenţelor. (…) Erasmus deschide minţi şi schimbă vieţi”, a declarat comisarul european, la Bucureşti.

 

1.Preambul

Alianţa europeană pentru ucenicii  şi cu alte proiecte precum Garanţia pentru tineret  şi  Iniţiativa "Locuri de munca pentru tineret” fac parte din ideile marilor consilieri din Parlamentul European cu privire la combaterea şomajului în rândul tinerilor prin îmbunataţirea calitaţii şi ofertei de ucenicii pe întreg teritoriul Uniunii Europene cu ajutorul unui parteneriat al părţilor interesate din domeniul forţei de muncă şi al educaţiei.

 

2.Informaţii generale

Această alianţă a fost lansată in cadrul concursului din Leipzig , Germania  în 2 iulie 2013 cu ajutorul comisariilor Androulla Vassiliou care se ocupă de educaţie ,cultură şi tineret şi László Andor care provine de la departamentul de ocupare a forţei de muncă.

 
3.Impact
Impactul a fost unul sporit întrucât implementarea acestui proiect a adus atât reprezentanții europeni ai sindicatelor și ai angajatorilor cât şi comisia europeană sa formuleze propriile angajamente.

Angajamentele primei parţi:

+să crească gradul de conştientizare cu privire la beneficiile unceniciilor în rândul angajatorilor şi al tinerilor.

+să-şi motiveze şi să-şi consilieze organizaţiile membre privind dezvoltarea unor programe de ucenicie de calitate adaptate competenţelor necesare pe piaţa forţei de muncă.

+să coopereze  cu şcolile şi serviciile de ocupare a forţei de muncă.

Angajamentele comisiei:

+să promoveze învăţarea reciprocă 

+să asigure utilizarea  cât mai eficientă a fondurilor UE pentru a contribui la atingerea obiectivelor.

 

4.Concluzie

Declaraţiile lui  Androulla Vassiliou: “Trebuie să ne unim eforturile și să acționăm acum pentru a ne asigura că tinerii noștri vor obține competențele de care au nevoie pentru a reuși în viața privată și profesională.” şi ale lui  László Andor: “Având în vedere nivelul inacceptabil al șomajului în rândul tinerilor, cei care sunt responsabili pentru educație și ocuparea forței de muncă trebuie să lucreze împreună pentru a facilita tranziția tinerilor europeni de la școală la piața muncii.” au anunţat faptul ca Parlamentul European a luat la cunoştiinţa o principala cauză a recesiunii europene şi face tot posibilul pentru a o stopa în viitorul apropiat.

 

 

Alianța europeană pentru ucenicii
Consiliere
Test de carieră

Nu esti decis ce cale vrei să urmezi în viață? Testul pentru carieră te va ajuta să îți stabilești opțiunile și prioritățile!

 

Intră pe Test de Cariera European PRO și răspunde la întrebări.

Importanța diplomelor de facultate

În ciuda lipsei de credibilitate de care suferă învățământul superior din Romania în ultimii ani, posesorii unei diplome universitare au, în continuare, un avantaj la angajare și la salariu.

 

În rândul absolvenților de facultate, rata șomajului este mai mică, veniturile mai mari, iar oportunitățile de schimbare a locului de muncă și de promovare mai numeroase.

 

Există mai multe motive care determină această situație: pe de o parte, normele legale care prevăd un salariu mai mare pentru posesorii de diplome universitare și raritatea lor pe piața muncii; pe de alta, competentele specifice și generale dobândite în timpul studiilor.

Astfel, deși calitatea educației academice primite nu este întotdeauna cea mai bună posibilă, în timpul anilor de facultate studenții își dezvoltă abilități considerate valoroase pe piața muncii (la cursuri, în practică sau prin activități informale), își construiesc o rețea de relații profesionale și sunt expuși unui mediu multicultural în măsură mai mare decât în timpul liceului.

 

Studiile universitare înseamnă șomaj mai mic și salariu mai mare

 

În prima parte a acestui an, rata de ocupare de către persoanele în vârstă a locurilor de muncă cu nivel superior de instruire a fost de 82%, în timp ce pentru persoanele cu nivel mediu de instruire, aceasta a atins doar 61%, conform unei anchete a forței de muncă în gospodării (AMIGO). Totodată, rata șomajului în rândul persoanelor cu studii superioare a fost de 6,3%, în timp ce pentru absolvenți de învățământ de nivel mediu aceasta a fost de 9,2%.

Studiul precizează și că salariații cu nivel de instruire superior ocupă o poziție mai bună în ierarhizarea după câștigul salarial. Împărțind în zece segmente (decili) salariații în funcție de venituri, s-a observat că 59,4% dintre absolvenții de facultate s-au poziționat în ultimele trei decili, corespunzătoare celor mai mari venituri. În cadrul salariaților cu nivel scăzut de instruire, procentul corespunzător a fost de numai 8%.

 

Distribuția populației ocupate după nivelul de instruire evidențiază faptul ca majoritatea (55,6%) era constituită din absolvenți ai învățământului liceal și profesional (30,1% - bărbați, 35,4% - femei). În totalul populației ocupate, persoanele cu studii universitare au deținut o pondere de 16%, iar absolvenții învățământului postliceal sau tehnic de maiștri au reprezentat 4,3%. Ponderea persoanelor cu nivel scăzut de instruire (gimnazial, primar și fără nicio școală absolvită) a reprezentat 24,1% din totalul persoanelor ocupate.

 

Dar, practic vorbind, ce ar trebui un absolvent de liceu să facă pentru a fi sigur că va găsi un job după ce a absolvit o facultate? Probabil cel mai important lucru, având în vedere scăderea credibilității diplomelor de absolvire din ultimii ani a unor facultăți, este să urmeze o facultate cu o rată bună de angajare în primele 6 luni după absolvire.

Facultățile din România

Te-ai hotărât că vrei să studiezi în țară, dar nu încă nu știi care e facultatea potrivită pentru tine? Aici ai o listă a facultăților din România, precum și linkuri către saitul oficial al fiecărei instituții.

Alba Iulia

   -Universitatea "1 Decembrie 1918"

 

Arad

   -Universitatea "Aurel Vlaicu"

   -Universitatea de Vest "Vasile Goldis"

 

Bacău

   -Universitatea din Bacău

   -Universitatea "George Bacovia"

 

Baia Mare

   -Universitatea de Nord

   -Universitatea "Bogdan Vodă"

   -Universitatea de Arte "Vatra"

 

Brașov

   -Universitatea Transilvania

   -Academia Forțelor Aeriene "Henry Coanda"

   -Universitatea "George Baritiu"

 

București

   -Academia de Studii Economice

   -Școala Națională de Studii Politice și Administrative

   -Academia Națională de Educatie Fizica și Sport București

   -Universitatea de Arhitectur[ și Urbanism "Ion Mincu"

   -Universitatea Națională de Arte

   -Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila"

   -Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară

   -Universitatea din București

   -Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale"

   -Universitatea Națională de Muzică

   -Universitatea Politehnică București

   -Universitatea Tehnică de Construcții

   -Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza"

   -Academia Națională de Informații

   -Academia Tehnică Militară

   -Universitatea Națională de Apărare "Carol I"

   -Universitatea Athenaeum

   -Institutul Teologic Baptist din București

   -Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Tereza"

   -Universitatea "Artifex"

   -Universitatea Bioterra

   -Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir"

   -Universitatea Ecologică

   -Universitatea Hyperion

   -Universitatea Nicolae Titulescu

   -Universitatea Română de Știinte și Arte "Gheorghe Cristea"

   -Universitatea Româno-Americană

   -Universitatea Spiru Haret

   -Universitatea Titu Maiorescu

   -Colegiul de Tehnică Dentară Dr. C.Gaucan

   -Institutul Bancar Roman

   -Universitatea de Știinte, Arte și Meserii - Asociația pentru învățământ superior în comerț și turism

   -Universitatea Media

   -Universitatea Româno-Britanică

   -Universitatea Wales - Romania

   -Universitatea "Avram Iancu"

 

Cluj-Napoca

   -Academia de Muzică "Gheorghe Dima"

   -Universitatea Babes-Bolyai

   -Universitatea de Arta si Design

   -Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu"

   -Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara

   -Universitatea Tehnica

   -Universitatea "Bogdan Voda"

   -Universitatea Sapientia - Fundatia Sapientia\

 

Constanța

   -Universitatea Maritima

   -Universitatea Ovidius

   -Universitatea Andrei Saguna

 

 Craiova

   -Universitatea de Medicina si Farmacie

   -Universitatea din Craiova

   -Universitatea Mihai Viteazu

 

Deva

   -Universitatea Ecologica Traian

 

Galați

   -Universitatea Dunarea de Jos

   -Universitatea "Danubius"

 

Iași

   -Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad"

   -Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"

   -Universitatea de Arte "George Enescu"

   -Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa"

   -Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi"

   -Universitatea Apollonia

   -Universitatea "Mihail Kogalniceanu"

   -Universitatea "Petre Andrei"

   -Institutul de Studii Europene

   -Universitatea "Gheorghe Zane"

 

Oradea

   -Universitatea din Oradea

   -Universitatea Emanuel

   -Universitatea Crestina Partium - Fundatia Pro Universitate Partium

   -Universitatea Agora

 

Petroșani

   -Universitatea din Petrosani

 

Pitești

   -Universitatea din Pitesti

   -Universitatea "Constantin Brancoveanu"

 

Ploiești

   -Universitatea "Petrol - Gaze"

 

Reșița

   -Universitatea "Eftimie Murgu"

 

Roman

   -Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan

 

Sibiu

   -Universitatea "Lucia Blaga"

   -Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu"

   -Universitatea Romano - Germana

   -Institutul Teologic Protestant

   -Universitatea "Alma Mater"

 

Suceava

   -Universitatea "Stefan cel Mare"

 

Târgoviște

   -Universitatea Valahia

 

Târgu-Jiu

   -Universitatea "Constantin Brancusi"

 

Târgu-Mureș

   -Universitatea de Arta Teatrala

   -Universitatea de Medicina si Farmacie

   -Universitatea "Petru Maior"

   -Universitatea "Dimitrie Cantemir"

 

Timișoara

   -Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes"

   -Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului

   -Universitatea de Vest

   -Universitatea "Politehnica" din Timisoara

   -Universitatea Independenta Mihai Eminescu

   -Universitatea Tibiscus

   -Fundatia Universitara Millenium

   -Universitatea Ioan Slavici - Fundatia pentru Cultura si Invatamant Ioan Slavici

   -Universitatea Europeana Dragan

 

Probleme și soluții în facultățile ieșene

La fel ca marea majoritate a țărilor europene, și România se confruntă cu problema șomajului în rândul tinerilor. Absolvenții facultăților noastre întâlnesc deseori mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, motivele fiind variate, ținând de sistemul educațional și de așteptările angajatorilor. Pentru a înțelege mai bine aceste probleme și pentru a afla ce inițiative au fost luate în acest sens la nivelul învațamantului superior am intervievat profesori de la diferite facultăți din Iași, concluziile noastre fiind prezentate în continuare.

 

Probabil cea mai dificilă alegere a oricărui licean este ca facultății pe care o va urma. Aceasta presupune găsirea unui compromis între abilitățile și interesele personale, potențialul de angajare, siguranța materială, posibilitatea de avansare, de plecare în străinătate etc. 

 

Tinerii care iau în considerare doar criteriul satisfacției personale pot ajunge să se specializeze într-un domeniu fără cerere pe piață, cum ar fi psihologia sau artele. Pasiunea, talentul și munca investite nu sunt de ajuns pentru a asigura un viitor. Tinerii pot fi nevoiți să se bazeze în continuare pe suportul financiar al părinților sau sa caute o ofertă în străinătate. 

 

Sunt și cei care se gândesc doar la garanția unui loc de muncă, ignorând înclinația, sau de multe ori lipsa înclinației, către o anumită meserie. Lipsa interesului aparte pentru materia respectivă, a dorinței de cunoaștere, de aprofundare, de dezvoltare și perfecționare a abilităților ce țin de ea are drept consecință formarea de viitori angajați de nivel mediu. 

 

“Din păcate, mulți elevi aleg medicina nu din vocație, ci pentru faptul ca oferă foarte multă deschidere și se presupune că nu ar putea exista șomeri.” (Facultatea de Medicină)

 

Rezultatul suprasaturării pe anumite specializări? Un evident dezechilibru între cerere și ofertă. Soluția? Examen de admitere obligatoriu la toate facultățile, dar și un sistem de evaluare pe parcursul studiului, acolo unde este nevoie, pentru a evita admiterea unor studenți insuficient pregătiți și a asigura astfel calitatea educației.

 

“La Facultatea de Matematică intră până și studenți fără cunoștințe de bază, cum ar fi cât face sin 30°.”

 

“Aș gândi altfel sistemul de învățământ medical, mai precis m-aș gândi la o selețtie în primii ani de învățămant în care să se poată analiza și să se poată stabili potențialul studenților și vocația pentru medicină.” (Facultatea de Medicină)

 

De asemenea, profesorii au fost de acord că limitarea numărului de locuri disponibile pe facultate în funcție de cererea de pe piață ar avea un efect pozitiv. Metoda este dezabila având în vedere ca ciclul de licență durează în general trei ani, ca urmare a adoptării modelului Bologna. 

 

Pe lângă alegerea unei profesii nepotrivite, un alt motiv proeminent al șomajului în rândul tienrilor este lipsa experienței. Majoritatea angajatorilor cer 2-3 ani de experiență, împiedicând astfel tinerii să intre pe piața muncii imediat după termianrea studiilor și să acumuleze cunoștințele de ordin practic de care au nevoie pentru a excela. Pentru a remedia această problema facultățile vin în ajutorul studenților cu diferite programe, parteneriate cu firme și instituții în care aceștia sa poată lua parte la stagii de practică.

 

Începând cu anul scolar următor facultatea are implementat un grant care să asigure practica în întreprinderi. Mulți dintre angajatori au promis ca cei mai buni studenți vor putea fi angajați și vor beneficia chiar de burse pănă la terminarea facultății. Ca parteneri avem la momentul actual 5-6 intreprinderi, printre care Institutul de Cercetări Chimice Macromoleculare “Petru Poni” și Apa Vital. (Facultatea de Chimie )

 

Avem relații faorte strânse cu firme din aproape toate domeniile. Am încheiat contracte de practică pentru studenții noștrii și le solicitam chiar angajatorilor să ne spună ce anume ar trebui schimbat în procesul educațional. (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor)

 

Aceștia sunt doar primii pași în rezolvarea problemei, în procesul complex și de durată de adaptare a sistemului educațional conform cerințelor pieței și de creare a unor condiții adecvate în care studenții să- și poata desfașura activitatea. Schimbarea se poate face, dar este nevoie de resurse și multă voință, mai ales când putem fi atât de ușor descurajați de multitudinea de măsuri care ar trebui luate. 

 

Dacă s-ar face o ierarhizare corectă, dacă nu ar exista o supraestimare a numărului de specialșiti necesari și, bineînteles, dacă ar exista niște conditii civilizate de lucru, referindu-ma la salarii decente pentru absolventi si rezidenti. Daca ar avea facilitate pentru a merge la perfectionari in strainatate si a veni apoi aici sa aplice, perfectionari care sa fie asigurate de catre statul roman. Daca ar avea posibilitatea unei locuinte de la inceputul carierei, posibilitatea unor facilitate la banci pentru a obtine imprumuturi pentru locuinte, pentru ca fiecare absolvent isi doreste si o familie, si un trai decent pentru familie si orice parinti isi doresc pentru copiii lor un trai mai bun decat au avut ei. Or in conditiile actuale in care nu mai exista o ierarhie corecta a valorilor in Romnia multi prefera sa plece. (Facultatea de Medicină)

 

Pregătirea tinerilor va fi reflectată în valoarea lor ca angajați, în calitatea serviciilor oferite, esențiale pentru dezvoltarea domeniilor în care vor activa. A investi în ei înseamnă a investi în viitorul țării.

Interviuri la facultățile din Iași
Interviuri
Facultatea de Chimie

 

1. Care sunt principalele motive pe baza cărora elevii aleg Facultatea de Chimie?

   În primul rând pentru a găsi o explicație a tot ceea ce se transformă, tot ceea ce ne înconjoară, care nu este altceva decât chimie. Tot ceea ce avem în jurul nostru s-a obținut sau se obține în urma unui proces chimic cu legi bine definite, iar cei care aleg să vină aici vor să aprofundeze şi să cunoasca mai bine aceste procese.

 

2. Pe lângă interestul pentru această materie, nu sunt la fel de relevanţi şi alţi factori precum faptul că nu au reuşit să intre la altă facultate, siguranţa materială, posibilitatea de a obţine uşor un loc de munca?

   Întradevar avem şi studenţi care nu au reuşit la Facultatea de Medicină sau Farmacie. 

 

3. Câţi studenţi sunt admişi anual la Facultatea de Chimie?

   În general avem 100-120 de locuri disponibile pentru studii de licenţă şi avem de fiecare dată mai mulţi concurenţi decât putem admite. Mulţi dintre ei sunt însă candidaţi şi la alte facultăţi (medicină, fizică etc).

 

4. Câţi dintre ei reuşesc să îşi ia diploma la terminarea studiilor?

   Aproximativ 80%. Mulţi se retrag din motive personale şi nu reuşesc să ajungă la finalul anului trei.

 

5. Dintre aceştia, ce procent estimaţi ca reuşesc să îşi găsească apoi şi un loc de muncă, fie aici, fie în străinătate? 

   Dintre aceştia, în jur de 60% îşi găsesc şi un loc de muncă sau îşi continuă studiile.

Domeniile pentru care se caută absolvenţi de chimie şi în care reuşesc să se angajeze absolvenţii noştrii sunt cele care implică lucrări de analiză de laborator cum ar fi analizele medicale, farmaceutice,  în întreprinderele cu laboratoare de cercetare şi în domeniul învăţământului. 

 

6. Acest procent indică faptul că nu sunt destul de bine pregătiţi sau că nu există destule locuri disponibile pe piaţa muncii?

   Industria chimică a scăzut foarte mult în ultimul timp, cerinţa este mult mai mică. În ultima perioadă sunt însă cerinţe şi din partea unor întreprinderi care s-au înfiinţat recent şi care au profil chimic, avem de asemenea foşti studenţi angajaţi şi în laboratoare de cofetărie, în laboratoare de cercetare în ceea ce priveşte criminalistica, la narcotice, la vamă etc. Mulţi absolvenţi găsesc de lucru în alte domenii decât cel al chimiei.

 

7.Câţi dintre absolvenţi pleacă în străinătate?

   Multi sunt tentaţi, dat fiind faptul că remuneratia este mai consistentă în străinătate. Însă nu toţi pot opta spre această variantă, din cauza rezultatelor pe care le au la sfârşitul facultăţii. 

 

8. Una dintre cele mai mari probleme pe care le întâmpină tinerii ce vor să se angajeze este lipsa de experienţă. Ce soluţii s-ar putea găsi şi cum ar putea contribui facultatea în acest sens ( prin oferirea unor stagii de practică, etc)?

   Întradevăr, mulţi angajatori cer un număr de ani de experienţă, pe care elevii noştri nu au cum să îl obţină. Dar din acest motiv, începând cu anul şcolar următor facultatea are implementată un grant care să asigure practica în întreprinderi. Timp de o lună de zile, studenţii care s-au înscris să participe la acest grant vor lucra în întreprinderile partenere şi vor căpăta experienţa de care au nevoie. Mulţi dintre angajatori au promis că cei mai buni studenţi, care vor reuşi să se evidenţieze în perioada de practică, vor putea fi angajaţi sau chiar beneficia de burse până la terminarea facultăţii. Ca parteneri avem la momentul actual 5-6 întreprinderi, printre care Institutul de Cercetări Chimice Macromoleculare “Petru Poni” şi Apa Vital, şi încercăm să încheiem contracte şi cu altele. În acelaşi timp, studenţii au cuprinsă în cadrul proiectelor de studii şi o practică de specialitate care se cumulează cu acest grant. 

 

9. Au mai fost astfel de initiative la Facultatea de Chimie?

   Cu ani în urmă, când era un cu totul alt sistem de învăţământ, unul care permitea efectuarea acestor practice de specializare în întreprinderi. 

 

Facultatea de Automatică şi Calculatoare

 

1. Care sunt principalele motive pe baza cărora elevii aleg Facultatea de Automatica şi Calculatoare?

   Principalele motive ţin de domeniile de studii pe care le oferim studenţilor, şi anume calculatoare şi tehnnologia informaţiei, respectiv automatică şi informatică aplicată. Ei sunt captivaţi de tehnologiile noi, care asigură  bineînţeles un viitor, o profesie care este foarte cautată în prezent. 

 

2. Care este concurenţa? 

    Anul acesta am avut o concurenţă de 2.66 candidaţi pe loc. 252 de locuri şi 650 de candidaţi. Numărul nu este costant, dar se poate constanta o creştere în ultimii ani, deşi am introdus şi un test de admitere.  

 

3. Care este numărul de absolvenţi al acestei facultăţi?

    Din păcate, numărul lor este destul de mic, pentru că o parte dintre studenţi se angajează începând cu anii trei, respectiv patru şi, din acest motiv, neglijează partea didactică. Într-un an universitar sunt doua examene de licenţă, iar în următorul se mai organizează un examen la care pot participa şi cei care au ratat examenul cu promoţia lor. Deci dacă este prima iteraţie luată în considerare, aproximativ 60% finalizează, mai târziu se ajunge la 80-90%. 

 

4.Care este procentul de angajare în rândul absolvenţilor?

     Procentul este foarte mare. Cei care au diplomă de inginer reuşesc să se angajeze pe profilul lor în proporţie de 98%. În acest număr includem şi cei care studiază pentru examenul de masterat. 

 

5. Câţi dintre aceştia pleacă în străinătate?

    N-aş şpune că majoritatea, dar foarte mulţi pleacă. Cei mai buni urmează studii de masterat, respectiv de doctorat în Europa Occidentală şi ceilalţi se angajează la diverse companii care plătesc foarte bine din domeniul IT. Din păcate, nu prea mai avem colegi mai tineri care să fie interesaţi de domeniul academic, iar sistemul nostru de învăţământ este puţin subfinanţat. Salariile sunt mici şi atunci studenţii noştri preferă un venit mai bun decât o profesie frumoasă. 

 

6. Fiind un domeniu atât de căutat, este atât de relevantă lipsa de experienţă?

   Lipsa de experienţă este un motiv artificial. În momentul în care un absolvent termină este firesc să nu aibă experienţă, dar companiile mari angajează absolvenţii, care apoi parcurg perioade de training numai pentru a căpăta experienţă pe diverse tehnologii. Firmele mici doresc absolvenţi care să fie gata calificaţi şi firmele mari doresc absolvenţi care să aibă un bagaj mare de cunoştinţe, pe care să îl poată fructifica. Noi avem success cu firmele mari.

Există şi companii care ne-au rugat să asiste la examenul de licenţă tocmai pentru a găsi posibili angajaţi. 

 

7. Dumneavoastră de ce consideraţi că rata somajului în rândul tinerilor este atât de ridicată în România?

   Acum, rata somajului este foarte mare comparativ cu alte ţări din Europa. Motivul îl ştiţi: foarte mulţi tineri şi nu numai au ales să muncească în afara ţării. Dar dacă ne referim strict la tineri, lipsa de educaţie este cea care duce la o rată a somajului atât de crescută. Ce vreau să spun prin educaţie? De exemplu, nu există şcoli tehnice, şcoli profesionale. Toata lumea vrea să termine liceul, să ia bacalaureatul, după care se duc la acele facultăţi care oferă o diplomă, aşa-numitele “fabrici de diplome”. Noi nu oferim o diplomă, noi oferim cunoştinţe, împreună cu o diplomă care atestă nivelul de cunoştinţe al absolvenţilor noştri. Dacă acestea sunt asumate şi aprofundate corespunzător, vor reuşi să îşi găsească şi un loc de muncă în acest domeniu.   

 

Faculatea de Medicină 

 

1. Care sunt principalele motive pe baza cărora elevii aleg Facultatea de Medicină?

   Din păcate, mulţi elevi aleg medicina nu din vocaţie, ci pentru faptul că oferă foarte multă deschidere şi se presupune că nu ar putea exista şomeri.

 

2. Câţi dintre absolvenţi reuşesc să se angajeze?

 În principiu, după absolvirea facultăţii urmează examenul de rezidenţiat. În ultimii ani numărul de posturi la rezidenţiat este egal cu numărul absolvenţilor din anul respectiv. La aceştia se mai adaugă şi absolvenţii din anii trecuţi. Din păcate, mulţi studenţi efectuează rezidenţiatul, dar la sfârşit medicii specialişti nu găsesc posturi pentru a se angaja în specialităţile pe care şi le-au ales. Acest lucru se datorează faptului că există o supraapreciere a necesarului de medici în anumite specialităţi.

 

3. Cum aţi rezolva acest lucru?

   Printr-o analiză mai realistă a necesarului de medici pe o anumită specialitate corelată cu incidenţa afecţiunilor în diverse specialităţi şi cu numărul de medici existenţi în specialitatea respectivă şi potenţialele pensionări. 

 

4. Care este concurenţa?

   Anul acesta au fost în jur de 5 candidaţi pe loc, dar pe un număr foarte mare de locuri, aproximativ 900 pe toata universitatea (medicina generală, stomatologi, bioinginerie, asistenţă medicală generală şi boli de nutriţie şi diabetologie).

 

5. Câţi promovează?

 Aproape toţi. Eu aş fi puţin mai severă, aş gândi altfel sistemul de învăţământ medical, mai precis m-aş gândi la o selecţie în primii ani de învăţământ în care să se poată analiza şi să se poata stabili potenţialul studenţilor şi vocaţia pentru medicină, pentru că medicina trebuie să o facă doar cei care au aptitudini pentru aşa ceva, şi nu doar de dragul de a face o facultate sau de a avea un loc de muncă dupa aceea. 

 

6. După părerea dumneavoastră limitarea numărului de locuri în funcţie de cererea de pe piaţă ar fi o soluţie fezabilă sau nu?

    Nu se va schimba nimic în ceea ce priveşte necesarul dacă se va face o evaluare corectă de la început. Câţi absolvenţi de liceu vor să urmeze medicina, câţi au vocaţie pentru medicină şi, cel mai important, o selecţie corect făcută pe perioada procesului de învăţământ. Mulţi renunţă la medicină şi se orientează către firme de distribuţie a medicamentelor, de promovare a medicamentelor sau a aparaturii medicale, pentru că sunt slujbe foarte bine plătite, dar, din păcate, nu oferă siguranţă pe termen lung. De aceea avem mulţi absolvenţi de medicină care s-au axat pe astfel de posturi, care nu-şi finalizează studiile medicale, respectiv examenele de rezidenţiat şi de specialitate, şi care se trezesc într-o zi fără loc de muncă. Absolvenţi de medicină care devin şomeri de lux.

 

7. Care este procentul emigranţilor abselvenţi ai acestei facultăţi?

   N-aş putea să estimez, dar aş putea să spun că, din păcate, cei mai buni absolvenţi pleacă în străinătate. Suntem o fabrică foarte ieftină de specialişti, pentru că diploma de medicină este recunoscută în toată Europa. Statul plăteşte şcolarizarea şi cei mai buni absolvenţi, cei mai buni rezidenţi îşi găsesc un loc într-o clinică din străinătate şi ajung nişte specialişti foarte buni pe gratis pentru ţara pe care îi primeşte. Este o mare pierdere pentru statul nostru şi pentru şcoala medicală şi este o mare pierdere pentru România. Sunt momente când stau şi mă gândesc: “Eu la bătrâneţe voi fi tratată de către cine? Rămân în România să mă trateze studenţii pe care i-am lăsat corigenţi, sau plec în străinătate să mă trateze studenţii mei care au fost şefi de promoţie?”

 

8. Ce soluţie aţi oferi pentru rezolvarea şomajului în rândul tinerilor?

   Dacă s-ar face o ierarhizare corectă, dacă nu ar exista o supraestimare a numărului de specialişti necesari şi, bineînţeles, dacă ar exista nişte condiţii civilizate de lucru, referindu-mă la salarii decente pentru absolvenţi şi rezidenţi. Dacă ar avea facilitatea pentru a merge la perfecţionări în străinătate şi a veni apoi aici să aplice, perfecţionări care să fie asigurate de către statul român. Dacă ar avea posibilitatea unei locuinţe de la începutul carierei, posibilitatea unor facilităţi la bănci pentru a obţine împrumuturi pentru locuinţe, pentru că fiecare absolvent îşi doreşte şi o familie, şi un trai decent pentru familie şi orice parinţi îşi doresc pentru copiii lor un trai mai bun decât au avut ei. Or în condiţiile actuale, în care nu mai există o ierarhie a valorilor în România, mulţi preferă să plece. 

 

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

 

1. Care ar fi motivele pentru care studenţii aleg această facultate?

   După părerea mea, principalul motiv pentru care studenţii aleg această facultate este seriozitatea în pregătire, rigurozitatea şi deschiderea internaţională. Cea din urmă contează probabil cel mai mult, pentru că le permite să îşi îmbunătăţească nivelul de limbă, să ia contact cu mediul extern şi constituie un avantaj la angajare. În cadrul universităţii, facultatea noastră are numărul cel mai mare de studenţi care pleacă cu burse de studii în străinătate şi cu mobilităţi de practică (ex: Departamentul de Relaţii Internaţionale din Spania). De exemplu, în anul universitar următor vor pleca 120 de studenţi cu burse de studii la universităţi din toată Europa (Franţa, Spania, Italia, Portugalia etc) şi 100 de studenţi cu mobilităţi de practică. 

 

2. Facultatea se străduieşte să îi trimită afara, dar ce ar putea face să îi convingă să rămână? (stagii de practică în ţară etc)

   Avem relaţii foarte strânse cu firme din toate domeniile aproape. Avem încheiate contracte de practică pentru studenţii noştri, după absolvire mulţi fiind chiar angajaţi la firmele respective. Mai mult, le solicităm chiar angajatorilor să ne spună ce anume ar trebui schimbat în procesul educaţional.  

 

3. Câţi dintre absolvenţi reuşesc să se angajeze mai departe?

Avem în momentul actual în jur de 9000 de studenţi la toate formele de studii. Dintre aceştia, aproximativ 70% termină şi, în general, 80% reuşesc apoi să intre pe piaţa forţei de muncă. 

 

Faculatea de Matematică

 

1. Care ar fi după părerea dumneavoastră motivele pentru care studenţii optează pentru această facultate?

   Majoritatea studenţilor sunt foşti olimpici, elevi cu rezultate în direcţia asta şi care sunt convinşi că vor avea parte de satisfacţii lucrând în domeniul care îi interesează. Ei nu conştientizează, în schimb, că nici caştigul financiar şi nici oportunităţile pe care matematica le oferă aici nu sunt pe masură aşteptărilor lor.

 

2. Cîţi dintre studenţi reuşesc să fie admişi? 

   În fiecare an avem mai puţini candidaţi decât locuri disponibile, care sunt în număr de 50-60. Nu există examen de admitere, ceea ce înseamnă că sunt admişi şi studenţi fără inclinaţie spre matematică sau dorinţa de a excela în acest domeniu. Intră până și studenți fără cunoștințe de bază, cum ar fi cât face sin 30°. Problema reală este că vor termina facultatea şi vor deveni profesori, dar cu o pregătire atât de slabă nu vor fi în stare să pregătească generaţiile viitoare de elevi. E un cerc vicios de care nu putem scăpa. Chiar şi profesorii competenţi nu sunt îndeajuns motivaţi să îşi dea interesul, remuneraţia fiind, ştiţi bine, destul de mică. 

 

3. Câţi dintre aceştia termină facultatea şi se angajează?

   Procentul de absolvenţi este mare, aproximativ 80%. Dintre aceştia, în jur de 20% continuă cu studiile de masterat şi restul se angajează ca profesori, în cazul în care reuşesc să îşi găsească o catedră. Foarte puţini aleg să plece. 

 

4. Ce măsuri s-ar putea lua în opinia dumneavoastrăpentru a spori rata angajabilităţii?

   Schimbări structurale în cadrul facultăţilor şi nu numai. Trebuie introdus un examen de admitere serios, ceea ce în momentul de faţă nu se poate, pentru că fondurile primite de facultăţi depind, în mare parte, de numărul de studenţi. Apoi, mai sunt şi problema mentalităţii şi a remuneraţiei. Sunt tot mai puţini cei care aleg cariera de profesor, fie pentru că nu are renume, nu este atât de respectată ca alte locuri de muncă, fie pentru că salariul nu le-ar permite să aiba stilul de viaţă pe care şi-l doresc.

 

Raport interviuri

  

La fel ca marea majoritate a țărilor europene, și România se confruntă cu problema șomajului în rândul tinerilor. Absolvenții facultăților noastre întâlnesc deseori mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, motivele fiind variate, ținând de sistemul educațional și de așteptările angajatorilor. Pentru a înțelege mai bine aceste probleme și pentru a afla ce inițiative au fost luate în acest sens la nivelul învațamantului superior am intervievat profesori de la diferite facultăți din Iași. De-asemenea pentru a vedea care sunt cerințele pieței muncii am luat interviuri angajatorilor unor firme locale.Astfel, conform celor spuse atât de către profesori, cât și de angajatori am reușit să schițăm niște concluzii.

 

Probabil cea mai dificilă alegere a oricărui licean este ca facultății pe care o va urma. Aceasta presupune găsirea unui compromis între abilitățile și interesele personale, potențialul de angajare, siguranța materială, posibilitatea de avansare, de plecare în străinătate etc. 

 

Pe de-o parte există tinerii care iau în considerare doar criteriul satisfacției personale și pot ajunge să se specializeze într-un domeniu fără cerere pe piață, cum ar fi psihologia sau artele. Pe de-altă parte sunt și cei care se gândesc doar la garanția unui loc de muncă, ignorând înclinația, sau de multe ori lipsa înclinației, către o anumită meserie. Lipsa interesului aparte pentru materia respectivă, a dorinței de cunoaștere, de aprofundare, de dezvoltare și perfecționare a abilităților ce țin de ea are drept consecință formarea de viitori angajați de nivel mediu. 

 

Astfel profesorii susțin că această suprasaturare pe anumite specializări produce un evident dezechilibru între cerere și ofertă.Ei propun introducerea unui examen de admitere obligatoriu la toate facultățile, dar și un sistem de evaluare pe parcursul studiului, acolo unde este nevoie, pentru a evita admiterea unor studenți insuficient pregătiți și a asigura astfel calitatea educației.De asemenea, profesorii au fost de acord că limitarea numărului de locuri disponibile pe facultate în funcție de cererea de pe piață ar avea un efect pozitiv. 

 

Pe lângă alegerea unei profesii nepotrivite, un alt motiv proeminent al șomajului în rândul tinerilor este lipsa experienței și a instruirii. Astfel angajatorii intervievați susțin că, asemeni spuselor profesorilor universitari, tinerii se orientează spre facultați în funcție de așa-numitele “mituri de carieră”. Prin urmare există un val de studenți care se înscriu la facultăți ca medicină, drept, etc. Acestui fapt îi datorăm lipsa oamenilor corect instruiți în domenii ca patiserie, mecanică auto, etc.Astfel, există angajatori care cer experiență, împiedicând astfel tinerii să intre pe piața muncii imediat după termianrea studiilor și să acumuleze cunoștințele de ordin practic de care au nevoie pentru a excela. Pe de altă parte, în urma interviurilor am descoperit că alți angajatori ar fi mai mult decât dispuși să angajeze tineri neexperimentați, însă o parte din ei nu o pot face din cauza situației financiare. Astfel, angajatorii sunt de-acord ca tinerii să fie direcționați și către domeniile deficitare și să primească o instruire conform cererii de pe piață.

 

În concluzie, persoanle intervievate sunt de părere că statul ar trebui să investească atât cât în orientarea și educarea tinerilor, cât și în creearea a noi oportunități în toate domeniile.

 

 

Chestionare
Chestionare
Conținut

 

CHESTIONAR

 

Gen: F/B    

Vârsta:

Partea 1

Descrie steagul Uniunii Europene.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

La ce interval de timp au loc alegerile europarlamentare?

4 ani               b) 6 ani                 c) 5 ani                 d) 2 ani

Cine este preşedintele Parlamentului European în prezent?

a) Rainer Wieland             c) Edward McMillan-Scott

b) Isabelle Durant             d) Martin Schulz

Care sunt funcțiile Parlamentului European?

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Câte locuri sunt alocate României în forul european?

a) între 10-20                  c) între 30-40

b) între 20-30                  d) între 40-50

Partea 2

In ce domeniu ai dori sa profesezi?

Medicină                   d) Economie

IT                              e) Nu știu încă

Drept                         f) Altul:______________________________________________

Dorești să studiezi în străinătate și/sau să te stabilești acolo ? (Daca da, unde și de ce? )

Da  ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nu

Care sunt,în opinia ta, cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii (18-30 ani) la momentul actual în societatea din România?

a) Lipsa locurilor de muncă                                     c) Discriminarea (mai ales pe motive etnice)

b) Practica insuficientă pe parcursul studiilor         d) Altele __________________________________

 

4.    Cum ar putea fi îmbunătățite acestea?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vă mulțumim!

 

Rezultate

 

Rezultate 15-16  ani

Rezultate 17 ani
Rezultate 18 ani
Raport

 

Inițiere: Prima activitate din cadrul proiectului nostru a fost studierea gradului de cunoaştere a Parlamentului European şi a problemei tinerilor la nivelul propriei noastre şcoli: Colegiul Naţional Emil Racoviţă Iaşi . Cu acest scop am realizat un chestionar pe care l-am aplicat la clasele a-IX a, a-X a şi a-XI a. 

 

Grup țintă: 300 de elevi, dintre care 172 de 16 ani, 76 de 17 ani şi 52 de 18 ani. 

 

PerioadaPerioada în care chestionarele au fost aplicate a fost 1-30 iunie 2014

 

Conţinutul chestionarelorChestionarul aplicat a fost alcătuit din două părti: prima vizând cunoaşterea Parlamentului European şi cea de-a doua privind tema proiectului, şomajul în rândul tinerilor studiind atât ceea ce vor colegii noştri să facă mai departe cât şi părerea lor despre această problemă. Chestionarul este anexat. 

 

RezultateSunt anexate.

 

ConcluziiRezultatele scot in evidenta o slaba cunoaştere a Parlamentului European care indică un interes scăzut şi o slabă implicare. Ţinând cont că Parlamentul European joacă un rol atât de important în viaţa noastră, reprezentând un  organ ce asigură reprezentarea intereselor unei ţari, reprezentând o mare putere legislativă, administrativă şi de organizare a bugetului , vedem că aceste rezultate scot în evidenţă o problemă reală. Astfel am văzut că există o necesitate de implementare a unor activităţi care să evidenţieze importanţa Uniunii Europene şi implicit a Parlamentului European. În activităţile noastre viitoare se vor vedea eforturile de a îmbunătăţi aceste probleme.

Rezultatele scot în evidenţă existenţa unor probleme în randul tinerilor atunci când vorbim despre piaţa muncii.  Lipsa locurilor de muncă, practica insuficientă  dar şi salariile mici sunt probleme reale pe care tinerii le conştinetizează. Mai mult decât atât când vorbim despre viitor vedem că tinerii nu sunt suficient de pregătiţi, neştiind de multe ori în ce domeniu doresc  să profeseze sau încadrându-se în domenii supraaglomerate sau fără cerere prea mare pe piaţa muncii.

Proiectul nostru va încerca astfel la nivel local să propună şi alte soluţii, în concordanţă cu sugestiile proiectului legislativ pentru fiecare ţară, şi să explice cum acestea funcţionează. 

bottom of page