top of page
Sus

Activități

Steagul UE la Palas

PremisăȘomajul în rândul tinerilor este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm la nivel mondial. Uniunea Europeană este cea la nivelul căreia se pot lua măsuri extrem de eficiente cu scopul de a rezolva această problemă. Cu toate acestea, am observat că majoritatea tinerilor liceeni nu sunt informaţi cu privire la cererea şi oferta de pe piața muncii, nu sunt capabili să facă alegerea potrivită pentru viitorul lor şi nici nu cunosc informații legate de instituțiile cu rol decizional în scoietatea în care trăiesc - Uniunea Europeană şi Parlamentul European.

 

Scop: Înștiințarea unui procent cât mai ridicat din populația ieșeană cu privire la: proiectul nostru, Uniunea Europeană și problema alarmantă a șomajului în rândul tinerilor la nivel european.

 

Grup țintă: Publicul trecător, cu precădere tinerii liceeni și studenți.

 

Descriere: Am organizat o manifestare de tip flashmob, ce a avut loc în data de 28 iunie 2014, în complexul comercial Palas Mall.

 

Desfășurare: Prima etapă a activității a fost “etichetarea” noastră și a prietenilor care ne-au venit în ajutor cu denumirile a diverse meserii. Fiecare elev astfel etichetat a fost parte componentă a steagului Uniunii Europene, evidențiind astfel importanța crucială la nivel european a fiecărei meserii. A doua parte a activității a fost flashmod-ul prorpiu zis. Împărţiţi în două grupe, am înconjurat zona aleasă, urmând să ne unim în centru, în forma inelului de stele de pe steagul Uniunii Europene. Trecătorii ne-au urmărit cu interes, plăcut impresionați de momentul nostru artistic. În a treia etapă a activității, am împărţit flyere în întregul complex comercial, discutând cu trecătorii atât despre impactul activității noastre, cât și despre problemele vizate de proiectul pe care îl desfășurâm. Le mulţumim tuturor celor care şi-au rupt din timpul liber pentru a ne susţine, cât şi membrilor echipei noastre care au dat dovadă de devotament şi seriozitate în organizarea acestei campanii de informare.

 

Concluzie: Scopul pe care ni l-am propus a fost atins. Prin intermediul acestei manifestații, am reușit să informăm publicului într-un mod creativ și eficient cu privire la o problemă reală, extrem de serioasă și de îngrijorătoare, și, totodată, am pus piatra de temelie a proiectului nostru.

 

Steagul UE în Piața Unirii

Scop: Informarea populației cu privire la problema șomajului în rândul tinerilor și măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a combate această problemă, precum și  prezentarea proiectului nostru, care dorește luarea unei inițiative în acest sens.

 

Grup țintă: Tinerii dornici să își găsească un loc de muncă și elevii nehotărâți cu privire la viitorul lor.

 

Descriere: Întreaga echipă a contribuit la realizarea unui al doilea flashmob interactiv. Acesta s-a desfășurat în data de 29 iunie, în Piața Unirii, din centrul orașului Iași.

 

Desfășurare:  Prima etapă a activității a vizat pregătirea materialelor necesare creării steagului Uniunii Europene: cele douăsprezece stele și zeci de baloane albastre. Și se această dată, inițiativei i s-au alăturat numeroși alți tineri, dornici de a lua parte la o activitate interesantă și impactantă la nivelul Iașului. A doua etapă a fost reprezentată de flashmob: ne-am adunat în centrul Pieței Unirii, formând steagul Uniunii Europene. Urmăriți cu interes și curiozitate de oamenii aflați în zona respectivă, ne-am continuat activitatea, împărțind flyere, menite să atragă atenția asupra problemei alarmante pe care proiectul nostru dorește să o aducă în atenția publicului. Am purtat numeroase discuții interesante cu trecătorii care ne-au apreciat inițiativa și au recunoscut gravitatea problemei pe care șomajul în rândul tinerilor o reprezintă la nivel european, și mai ales la nivelul României.

 

Concluzie: Și de această dată, flashmob-ul s-a dovedit a fi un success. Impactul a fost tradus prin reacțiile pozitive din partea spectatorilor. Astfel, activitatea și-a îndeplinit scopul informativ și persuasiv.

 

Învățăm de la cei mai buni

Premisă: Tinerii de vârsta noastră sunt preocupați de alegerea unei meserii care le va oferi atât satisfacție personală, cât și un viitor sigur, dar mulți dintre ei nu înțeleg îndeajuns ce înseamnă slujba pe care și-ar dori sa o practice.

 

Scop: Scopul acestei activități este să dobândim o înțelegere mai aprofundată a aspectelor pragmatice pe care le presupun diferite locuri de muncă.

 

Grup țintă: Persoanele care au beneficiat de participarea la această activitate sunt elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Național “Emil Racoviță”, implicați în proiectul “Cultură antreprenorială și dezvoltare durabilă”.

 

Descriere: Unul din scopurile proiectului nostru este informarea unui public cȃt mai larg asupra problemei şomajului în rândul tinerilor şi metodelor de combatere a acestuia. Dar cum putem informa dacă nu suntem chiar noi informaţi cu privire la oportunităţile unor locuri de muncă? Din acest motiv am hotărât, ȋn colaborare cu proiectul “Cultură antreprenoriă şi dezvoltare durabilă”, să mergem la diferite locuri de muncă dintre cele mai căutate, dar şi mai puţin solicitate, pentru a ne informa, alături de participanţii acestui proiect, cu privire la ce ȋnseamnă să ai o slujbă și ce presupune aceasta.

 

Desfășurare: Pe data de 3 septembrie 2014 am vizitat diferite locuri de muncă (farmacii, cabinete medicale, firme IT) şi am pus ȋntrebări angajaţilor (medic de familie, farmacist, IT-ist, economist) referitor la ce presupune meseria lor și ce oportunități oferă. Deschiși în dialogul cu noi și dornici să ne raspundă, ne-au dezvaluindu-ne atât avantajele, cât și unele dezavantaje ale domeniilor pe care le-au ales pentru a ne ajuta să facem o decizie informată privitor la viitorul nostru. Au fost bucuroși să vadă un grup de liceeni preocupați de această problemă și să ne ajute împărtășind din propria experiență. Ȋn urma acestei activităţi am reuşit să acumulăm informaţii despre ce implică fiecare job ȋn parte, ce calificări trebuie sunt necesare, dar şi despre satisfacțiile pe care ţi le poate oferi. Mulţumim coordonatoarei proiectului “Antreprenoriat şi dezvoltare durabilă”, doamna profesoară Ana-Maria Fuioagă, care ne-a ajutat cu această activitate ȋn cadrul proiectului nostru, ”CNER pentru Europa”.

 

Concluzie:  Am reuşit să acumulăm un larg bagaj de cunoştinţe care ne-a ajutat foarte mult ȋn activităţile ce au urmat (training-urile de informare) ȋn care am prezentat şi altor persoane ceea ce am ȋnvăţat. 

Training de informare - CNER

Scop: Informarea elevilor asupra următoarelor teme: obiectivele proiectului Euroscola, Parlamentul European, Uniunea Europeană, modul în care ei se pot implica în rezolvarea problemelor actuale din comunitatea europeană și a modul de consolidare a unei cariere.

 

Grup țintă: Aproximativ 200 de elevi ai Colegiului Național “Emil Racoviță” Iași, din clasele a X-a și a XI-a.

 

DescriereTraining-ul de informare s-a desfășurat în data de 29 septembrie, în sala de festivități a Colegiului National “Emil Racoviță” Iași. Elevii au asistat la o prezentare ce a atins următoarele puncte: scopul proiectului Euroscola din acest an; structura, activitatea, rolurile și modul de funcționare a Parlamentului European; situația actuală în care se află România și întreaga Europă în ceea ce privește șomajul; metode prin care această problemă poate fi diminuată. Training-ul a fost susținut de membri ai echipei “CNER pentru Europa” și s-a finalizat printr-o discuție legată de planificarea unei cariere.

 

Desfășurare: În primul rând, am informat elevii participanți cu privire la proiectul Euroscola: acesta își propune responsabilizarea tinerilor încă din timpul liceului, prin intermediul unui concurs de proiecte legislative referitoare la probleme de actualitate și care prezintă o importanță majoră pentru țările membre. De asemenea, le-am prezentat pe scurt şi structura Parlamentului European, activitatea acestuia, modul în care funcționează și rolul său. Am încercat astfel să îi facem să înţeleagă importanţa lor ca cetăţeni europeni şi să conştientizeze rolul pe care îl are fiecare atunci când votează, întrucât mulți tineri, ajunși la vârsta majoratului și puși în situația de a vota, nu sunt informați destul cu privire la starea actuală a Uniunii Europene sau la problemele cu care aceasta se confruntă și prin urmare, votează în necunoștiință de cauză.

 

În a doua parte a training-ului, le-am prezentat elevilor câteva date privind șomajul în rândul tinerilor la momentul actual, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul Romaniei, precum și cauzele pentru care acesta a devenit una din marile probleme cu care ne confruntăm astăzi. De asemenea, le-am prezentat metodele care ar putea să ducă la diminuarea şomajului, provocându-i, în acelaşi timp, să participle activ la discuţie. Colegii noştri s-au arătat foarte interesaţi de subiectul ales şi au propus câteva soluţii care ar putea fi puse în practică la nivelul tuturor şcolilor. Am căzut cu toţii de acord că lucrul cel mai simplu de făcut este introducerea mai multor ore de consiliere la clasele de liceu, dar şi la cele de gimnaziu. În acest fel, s-ar putea evita situaţiile în care, ajunşi la facultate, studenţii renunță la studii încă din primii ani, deoarece realizează că, de fapt, profilul ales nu li se potriveşte, ori este un domeniu suprasolicitat în raport cu numărul de locuri de muncă disponibile.

 

Pentru a pune în practică cele menţionate mai sus, am vrut să facem chiar noi o astfel de oră de consiliere şi, cu ajutorul doamnei psiholog a Colegiului National “Emil Racoviță” Iași, am descoperit împreună cum se planifică o carieră, ce paşi implică aceasta şi cum putem, în cele din urmă, să ne alegem profesia care ne reprezintă cu adevărat. Am văzut care sunt principalii factori ce stau la baza alegerii carierei potrivite și moduri prin care se poate selecta domeniul de muncă în care vrem să profesăm. Colegii invitaţi au dat dovadă de entuziasm pe tot parcursul activităţii, mulţi dintre ei recunoscând că nu sunt siguri în privinţa a ceea ce vor să facă în viaţă şi că, în urma participării la acest training, se simt cu un pas mai aproape de luarea deciziei corecte.

 

ConcluzieTraining-ul de informare și-a atins pe deplin scopul, făcând o diferenţă  în vieţile posibililor lideri europeni de mâine. Am  avut un real impact asupra tuturor ascultătorilor nostri, care au dat dovadă de multă receptivitate și ne-au felicitat pentru modul de prezentare. Așadar, atât noi, cât și publicul nostru, ne-am consolidat  cunoștințele și am învățat lucruri noi.

 

 

Scop: Informarea elevilor școlii  “D.D. Pătrășcanu” din Tomești cu privire la: Parlamentul European, Uniunea Europeană, importanța deciziei în ceea ce privește cariera profesională. 

 

Grup țintă: Elevii clasei a VIII-a, an la finele căruia elevii vor trebui să ia o decizie importantă în privința viitorului lor, adică alegerea profilului pe care îl vor studia în clasele de liceu. 

 

Descriere:  Membrii echipei “CNER pentru Europa” au susținut un training de circa 1 oră, la Școala cu clasele I-VIII “D.D. Pătrășcanu”, din apropierea orașului Iași, comuna Tomești. Trainingul a cuprins informații referitoare la Uniunea Europeană, problema șomajului în rândul tinerilor și măsurile pe care Parlamentul European le-a luat în acest sens, precum Garanția pentru tineret. De asemenea, elevii au beneficiat de sprijin vocațional, fiindu-le prezentată importanța alegerii carierei în raport cu abilitățile și cererea de pe piața muncii. Astfel, pe lângă un bagaj teoretic mare, elevii au putut afla care sunt domeniile cele mai căutate, care sunt abilitățile pe care un angajat bun trebuie să le aibă, cum să întocmească un CV bun,  dar și în ce activități (ex.: voluntariat) să se implice pentru a putea intra mai ușor pe piața muncii. 

 

Desfasurare: Am realizat o prezentare interactivă, ce a inclus informații despre proiectul Euroscola, Parlamentul European și Uniunea Europeană, dar și despre problema șomajului în rândul tinerilor. De asemenea, doamna prof. psiholog de la Colegiul Național “Emil Racoviță” Iași le-a oferit elevilor informații prețioase cu privire la alegerea și consolidarea unei cariere și incluziunea în piața muncii. Activitatea s-a încheiat cu un scurt joc interactiv de tip Q&A (întrebări și răspunsuri), în care elevii au avut oportunitatea fixării cunoștințelor proaspăt acumulate, dar și a unor comportamente adecvate unei societăți în perpetuă mișcare. Am avut parte de un public atent și receptiv, dovadă fiind faptul că după terminarea acestui training un grup numeros de copii și-a exprimat dorința de a afla mai multe despre cerințele pieței muncii. De asemenea, dna. psiholog și-a exprimat disponibilitatea de a-i ajuta pe elevi să se cunoască mai bine, oportunitate fructificată de mulți dintre ei.

 

Concluzie: Putem considera că această activitate a fost un succes, datorită impactului avut asupra viitorilor studenți, angajați și cetățeni europeni cu drepturi depline.

 

Training de informare - Tomești

Scop: Informarea cu privire la Parlamentul European din perspectiva unui europarlamentar.

 

Grup ţintă: Aproximativ 200 de elevi ai Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

 

DescriereÎntâlnirea cu domnul europarlmentar Cătălin Ivan a avut loc în data de 26 septembrie 2014, locația fiind sala de festivități a Colegiul Național “Emil Racoviță” Iași. Acesta a informat publicul cu privire la Parlamentul European, urmând mai apoi o sesiune de întrebări și răspunsuri menite să lămurească unele neclarități și curiozități. La finalul acestei activități, a urmat o ședință informală la care au participat exclusiv domnul europarlamentar și membrii echipei “CNER pentru Europa”, în cadrul căreia au fost discutate neclaritățile din partea echipei.

 

DesfăşurareŢinând cont că unul dintre scopurile proiectului Euroscola a fosti conştientizarea tinerilor cu privire la importanţa Uniunii Europene şi a organismelor sale de control, în principal a Parlamentului European, ne-am gândit la diverse metode de informare. Am decis astfel să luăm legătura cu o persoană avizată, o persoană care să ne poată răspunde la orice întrebare referitoare la Parlamentul European şi care ne poate oferi informaţii noi şi interesante. Așadar, am luat legătura cu domnul europarlamentar Cătălin Ivan, care s-a arătat extrem de interesat să ne ajute. Prin această activitate, am vrut să oferim elevilor școlii noastre oportunitatea de a înțelege mai bine mecanismul Parlamentului European, prezentat din perspectiva unei persoane care îl cunoaște din interior.

La această întâlnire au participat, în total, aproximativ 200 de elevi ai Colegiului Național “Emil Racoviță” Iași. Ni s-a vorbit despre ceea ce reprezintă Uniunea Europeană pentru ţările apartenente, ne-a fost prezentat Parlamentul European din punct de vedere al puterii şi importanţei sale, ni s-a vorbit despre deciziile care se iau la nivelul acestuia, despre cum un europarlamentar reprezintă interesele ţării şi despre importanţa implicării noastre. 

În sesiunea de întrebări, elevii care au avut curiozităţi legate de temele discutate au avut oportunitatea de a se adresa direct domnului europarlamentar. Ne-am bucurat să vedem că numărul întrebărilor a fost foarte ridicat, iar domnului Cătălin Ivan s-a declarat, după activitate, extrem de entuziasmat şi plăcut surprins de interesul elevilor. Întrebările au fost extrem de diverse şi interesante, precum: ”Care este efectul extremiștilor în Parlamentul European?”, ”De ce este atât de limitat accesul cetățenilor la dezbateri?”, ”Cât de influentă este România în politica europeană?”, ”Ce calități trebuie să aiba un europarlamentar?”, ”Cum poţi deveni europarlamentar?”, “Care sunt considerate cele mai bune măsuri pentru problema şomajului în rândul tinerilor?”. A fost o activitate interactivă şi utilă, iar colegii noştri au fost interesaţi şi antrenaţi de ea. După activitate, am rămas alături de domnul europarlamentar, pentru a purta o discuție informală, în care i-am adresat întrebări ce ne-au lămurit anumite neclarități în legatură cu Parlamentul European și dezbaterea pe tema șomajului tinerilor.

 

Concluzie: Activitatea a fost un real succes, reuşind să fie educativă, interesantă şi utilă, mulţumită domnului Cătălin Ivan, a colegilor noştri, dar şi a echipei de organizare.

 

Întâlnire cu europarlamentarul Cătălin Ivan

“Business Days” este cel mai mare eveniment de afaceri din țară, fiind o platformă de networking dedicată antreprenorilor și managerilor din România și susținând următoarea generație care vine din urmă! Acesta oferă sprijin pentru cei ce sunt la început de drum, prin programele “Startup Support”, desfășurate în cadrul evenimentului. Astfel, tinerii sunt încurajați să urmeze în continuare studiile și să progreseze în domeniul la care se pricep. În decursul a catorva zile, avem cu toții șansa să învățăm de la cei mai buni, luând parte la workshop-uri tematice, conferințe, masterclass-uri, sesiuni de business networking și multe altele. Întrucât se încurajeaza evoluția pe plan profesional, o parte din echipa “CNER pentru EUROPA” a participat ca voluntar in acest proiect! Băieții au muncit din greu timp în ultimele zile pentru promovarea evenimentului, împărțind fly-ere și informând oamenii cum au putut mai bine. Îi felicităm, le urăm succes în continuare și suntem convinși că “Business Days” va avea parte de un mare succes printre ieșeni!

 

Mai multe informați despre acest eveniment puteți găsi pe site-ul oficial Business Days.

Echipa CNER pentru Europa susține Iași Business Days 2014

Expoziție în Copou - Future of Youth

Scop: Informarea elevilor școlii  “D.D. Pătrășcanu” din Tomești cu privire la: Parlamentul European, Uniunea Europeană, importanța deciziei în ceea ce privește cariera profesională. 

 

Grup țintă: Elevii clasei a VIII-a, an la finele căruia elevii vor trebui să ia o decizie importantă în privința viitorului lor, adică alegerea profilului pe care îl vor studia în clasele de liceu. 

 

Descriere:  Membrii echipei “CNER pentru Europa” au susținut un training de circa 1 oră, la Școala cu clasele I-VIII “D.D. Pătrășcanu”, din apropierea orașului Iași, comuna Tomești. Trainingul a cuprins informații referitoare la Uniunea Europeană, problema șomajului în rândul tinerilor și măsurile pe care Parlamentul European le-a luat în acest sens, precum Garanția pentru tineret. De asemenea, elevii au beneficiat de sprijin vocațional, fiindu-le prezentată importanța alegerii carierei în raport cu abilitățile și cererea de pe piața muncii. Astfel, pe lângă un bagaj teoretic mare, elevii au putut afla care sunt domeniile cele mai căutate, care sunt abilitățile pe care un angajat bun trebuie să le aibă, cum să întocmească un CV bun,  dar și în ce activități (ex.: voluntariat) să se implice pentru a putea intra mai ușor pe piața muncii. 

 

Desfasurare: Am realizat o prezentare interactivă, ce a inclus informații despre proiectul Euroscola, Parlamentul European și Uniunea Europeană, dar și despre problema șomajului în rândul tinerilor. De asemenea, doamna prof. psiholog de la Colegiul Național “Emil Racoviță” Iași le-a oferit elevilor informații prețioase cu privire la alegerea și consolidarea unei cariere și incluziunea în piața muncii. Activitatea s-a încheiat cu un scurt joc interactiv de tip Q&A (întrebări și răspunsuri), în care elevii au avut oportunitatea fixării cunoștințelor proaspăt acumulate, dar și a unor comportamente adecvate unei societăți în perpetuă mișcare. Am avut parte de un public atent și receptiv, dovadă fiind faptul că după terminarea acestui training un grup numeros de copii și-a exprimat dorința de a afla mai multe despre cerințele pieței muncii. De asemenea, dna. psiholog și-a exprimat disponibilitatea de a-i ajuta pe elevi să se cunoască mai bine, oportunitate fructificată de mulți dintre ei.

 

Concluzie: Putem considera că această activitate a fost un succes, datorită impactului avut asupra viitorilor studenți, angajați și cetățeni europeni cu drepturi depline.

 

Motivați și plini de entuziasm am plănuit și astăzi un eveniment în cadrul concursului Euroscola 2014-2015. Așadar, ne-am propus să facem un mic gest pentru a ne arăta aprecierea față de școală noastră și față de sprijinul pe care l-am primit din partea acesteia în organizarea și planificarea tuturor activităților.
Astfel, alături de noi, cei 24 de elevi implicați, s-au alăturat și o mulțime de alți colegi dornici să ne ajute și să își arate sprijinul față de activitatea noastră. Înarmați cu cele 12 stele ale steagului Uniunii Europene, sute de hârtii albastre și mult entuziasm, ne-am adunat în fața Colegiului Racoviță pentru a ne uni forțele și a crea împreună steagul UE.
Susținând deviza UniuniiEuropene, “ unitate în diversitate”, adunarea noastră de astăzi a fost un simbol al dedicării pentru acest proiect și un mod ideal de a sprijini și încuraja tematica acestuia.

Împreună pentru UE

“CNER pentru Europa”. Aceasta a fost deviza noastră pe întreg parcursul desfășurării proiectului Euroscola 2014-2015. Pentru a susține public acest lucru, dar și pentru a ne pune amprenta asupra numelui proiectului nostru, am decis să organizăm o altă activitate interesantă care să atragă atenția asupra proiectului nostrum, dar și asupra problemei severe pe care încercăm să o combatem.

Așadar, ne-am adunat cu toții, puțin obosiți după o zi de scoală, dar foarte motivați pentru a ne afirma încă o dată susținerea pentru cauza proiectului. Înarmați cu entuziasm și multă răbdare am reușit, prin coordonare și muncă de echipă, să formăm una câte una literele din titlu din…oameni. Așa cum fiecare din noi a fost o componentă esențială construirii proiectului până în momentul de față, și în cazul literelor am colaborat cu toții, formând un puzzle uriaș, un simbol al interdependenței noastre în cadrul tuturor activităților desfășurate. 

Sperăm că am reușit astfel să aducem încă o dată la cunoștință problematica Euroscola din acest an și că am adaugat o notă de originalitate abordării clasice. Considerăm astfel că, prin muncă în echipă, dedicație și devotament, putem realiza orice ne propunem.

Împreună pentru UE 2.0

Expo-scola

Titlul: Expoziția „Future of Youth” la Colegiul Național „Emil Racoviță”

 

Scop: Informarea elevilor Colegiului Național „Emil Racoviță”  cu privire la oportunitățile de munca ale studenților ieșeni, dar și cu privire la activitățile proiectului nostru.

 

Grup țintă: Elevii din ciclul liceal de la Colegiul Național „Emil Racoviță”.

 

Descriere: Începând cu data de 3 octombrie, au fost afișate fotografii ce surprind toate activitățile demarate în cadrul proiectului Euroscola, cât și fotografii ce surprind planurile lor de viitor ale unor studenți ieșeni .

 

Desfășurare:  Noi, echipa “CNER pentru Europa”, am ajutat la realizarea expoziției „Future of Youth” la Colegiul Național „Emil Racoviță”. Organizată anterior în Parcul Copou în perioada 27-28 septembrie, ne-am decis sa reluam activitatea, însă de aceasta dată, în cadrul scolii. Astfel, propunerea a fost aprobată și susținută de către doamna director Paula Gavrilescu. Am reînnoit aspectul panourilor prezente pe holurile școlii. Elevii veniți să admire expoziția au adresat întrebari și ne-au felicitat pentru această activitate.

 

Concluzie: Această activitate a avut rezultatul propus, întrucât elevii au fost atrași atât de modul de expunere al  fotografiilor cât și de calitatea acestora. Astfel, ei înșiși au fost cei care și-au dorit să afle mai multe despre tema șomajului în rândul tinerilor și au realizat cât de importantă este rezolvarea acestei probleme.

 

 

Dezbatere în cadrul CDAIS

Scop: Evidenţierea problemelor cu care se confruntă tinerii din ziua de azi şi mai ales cea a statului: dificultatea alegerii între finanţarea educaţiei universitare sau a locurilor de muncă.

 

Grup ţintă: Membrii Clubului de Dezbateri Academice Iasi (CDAIS), cei 24 de membri  ai echipei “CNER pentru Europa”, alături de oricine care și-a exprimat dorința de a asista la dezbatere, aceasta fiind deschisă publicului.

 

Descriere: Dezbaterea a avut loc în data de 5 octombrie 2014, în sala ELSA din corpul A al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. A fost organizată în parteneriat cu asociaţia CDAIS- club de dezbateri renumit pentru profesionalismul şi experienţa sa şi s-a axat în jurul moţiunii “Acest Parlament ar finanţa mai degrabă crearea de locuri de muncă decât învăţământul postliceal/universitar”.

 

Desfăşurare: Elevii au surprins esenţa temei şi au adus idei interesante şi importante în soluţionarea acestei dispute. Dezbaterea s-a desfăşurat conform formatului ”World Schools”  între două echipe denumite Opoziţie şi Guvern. Cele două echipe s-au întrecut în argumente încercând să demonstreze că alternativa aleasă de ei este mai avantajoasă atât pe plan economic, cât şi educaţional.

Guvernul a susţinut în pledoaria sa că statul, investind în educaţie şi neasigurând locuri de muncă suficiente, nu face decât să irosească resurse financiare pe studenţii care mai târziu emigrează, ce nu au în gând să se mai întoarcă întrucât în străinătate au descoperit un mediu mult mai potrivit nevoilor lor.

De cealaltă parte, opoziţia a subliniat avantajele economice survenite in urma unei educaţii universitare, aceasta permiţând nu doar simpla creare a unor locuri de muncă, ci stimularea nevoii pentru acestea. Cu cât viitori angajaţi au o pregătire mai bună, cu atât mai eficienţi vor fi la locul de muncă, valorificându-şi potenţialul şi participând activ la îmbunătăţirea serviciilor oferite, la creşterea productivităţii şi chiar la inovarea domeniului pe care l-au ales.

 

Concluzie: Dezbaterea şi-a atins pe deplin scopul întrucât a vizat o problemă de impact major asupra generaţiilor de mâine, punând la îndoială modul în care a fost gestionată de-a lungul timpului. Aceasta a reprezentat o oportunitate unică întrucât a oferit mai multe informaţii atât în ceea ce priveşte statul şi felul în care acţiunile sale influenţează direct întreaga populaţie, cât şi referitor la cerea pieţei forţei de muncă actuale.

bottom of page